Mengenali Bunyi Beep pada PC

Thursday, June 3, 2010

Bila PC korang macam blur jer bila dihidupkan pastu ada plak keluar bunyi beep-Tu maknanya ada something wrong kat pc korang.Korang kena la faham mesej yang pc korang cuba bagi kat korang tu.. Cuba dengar betul-betul bunyi kat pc korang..ada ke bunyi macam ni..


AMI-BIOS
1x: RAM rosak atau tak terpasang dengan elok/betul.
6x: Kesalahan Gate A20 - biasanya menunjukkan keyboard yang rosak.
8x: Graphic card rosak atau tak dipasang dengan tepat dalam slot.
11x: Checksum-Error. Periksa bateri pada motherboard.

Award-BIOS
1x panjang: Kesalahan RAM, modul tidak duduk dengan betul.
1x panjang, 2x pendek: Graphic card rosak.
1x panjang, 3x pendek: Keyboard rosak atau tidak terpasang
Tak terputus: RAM atau graphic card tidak dapat dikesan.

Phoenix-BIOS
1x-1x-4x: BIOS rosak.
1x-2x-1x: Motherboard rosak.
1x-3x-1x: Masalah RAM, modul tak dipasang dengan baik.
3x-1x-1x: Motherboard rosak.
3x-3x-4x: Graphic card rosak atau tak dipasang dengan baik.

Jadi, kalau lain kali pc korang ada  bunyi beep,korang dah leh tau apa masalah pc korang tu..Tak yah le sampai hal-hal kecik korang anto gi kedai..Faham-faham jelah kedai..mesti fulus mau keluar ..

Blog Widget by LinkWithin

1 comments:

qyn ;) said...

Okay. If dah dapat kenalpasti bunyi beep tu, cmne lak klu tak reti nak baiki ?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))
Leave Your Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

IslaMy

© Copyright 2010-2011 KITA SEMUA SAMA All Rights Reserved.
| Published by LoveJurnal | Powered by Blogger.com.