Cara mudah nak jaga IKAN LAGA

Wednesday, March 17, 2010


Pada semua peminat ikan laga termasuk lah saya..leh cuba tips-tips dibawah untuk langkah-langkah penjagaan ikan laga..tipnyer simple jer..

MAKANAN- ikan laga suka kepada haiwan air kecil atau mikro sperti jentik2, kupang2, kutu air dan cacing air...
AIR- ikan laga suka kepada air yg sejuk, contoh: air bukit, air hujan, air takungan, n air sungai batu..
PENCAHAYAAN- kalo bleh letak ikan laga kat tmpat yg ada cahaya skit, tp jgn direct sun la, tkut perut nek atas..Wink kalo tmpt redup, dia kurang nak aktif skit.. mcm burung jugak, kena jemur kekadang..
HIASAN - ikan laga tidak perlukan hiasan, tp bleh la diletakan hiasan seperti batu licin besaq duit 5kupang tuh (alaa yg mghelit tuh) utk bg air sejuk.. letak pokok ekoq kucing skit, bg dia buat buih.. Wink
UBAT TRADISIONAL - letakan sedikit daun ketapang, lebih kurang satu ruas jari anda or kecik lagi utk elak dia kena penyakit kulit.. xpayah beli OXY dah.. Wink
UBAT TAMBAHAN - kalo nak bg dia aktif , galak.. beli ubat black water yg byk terdapat dipasaran.. buh setitik dua ja, kalo byk air jd hitamm.. namo pun air itam dok..? Wink
BALANG - kalo bleh beli bekas yg agak luas n tnggi, lebih kurang satu jengkai lebaq n tinggi.. kalo buat dari kaca, lagi bagus..

Blog Widget by LinkWithin

16 comments:

Aini said...

ikan laga my adik baru menemui ajal akibat ketidakperhatian my adik terhadap beliau setelah perhatian itu dicurik oleh anak kucing sesat yang datang ke rumah =)

HazlizaHusaini said...

lorrr..ciannyerrr....

Husaini said...
This comment has been removed by the author.
along said...

patut ler ikan laga saya xnak mkn.....mknn ikan yg saya beri rupanya bkn mknn kegemaran dia....ari tu sekor dah mati.....

saiful said...

2 ekor ikan laga sy br je btelur...mcm mna nak pastikan telur2 itu slamat mnetas..

Anonymous said...

abang ikan laga kene tukar air dier 1 berapa minggu

Anonymous said...

Saya lagi hebat satu nama Kadoya satu nama Gingga nama tak kartun saya suka heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeee

Anonymous said...

ikan lage jenis halfmoon saye bru je mati..semalam bli long tail wrne merah..tp pelik la die x nk mknhttp://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/102.gif..sye bg makann yg khas utk betta tp die x nk..camne nk wat ha??kalu nk cri jentik2 atau binatang lain yg keck2 x dapat la sbb sye kat campus skgn ni..ade sape2 leh tolong..

Anonymous said...

huhuh.. pembiakan secara besar2ran.. 8 pasang skali gus.. satu baldi penuh.. dah tu.. maneee la nak cari makanandie ekk.. emm.. susah btl..

dannieylee said...

heyy , mcm mana la nak bg ikan tu sama2 ngan betina ? tak ke gaduh ? :-t

Anonymous said...

bagi tip sikit cara nak jaga ank ikan laga yang baru netas ni

animalworld said...
This comment has been removed by the author.
firdaus said...

at mane nak dpt kan daun ketapang

Anonymous said...

ni nk tnya la...selain daun ketapang,dgr cite...daun pisang yang dah kering direbua dan dibiarkan sejuk untuk dpt kan air yang sma mcm air daun ketapang untuk ikan laga...betulke? boleh?

Anonymous said...

*direbus

crazycrispy said...

errr mcm minat jer nak jaga ikan ni... tp, sy xkenai daun ketapang, mcm mn ni... huhuhu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))
Leave Your Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

IslaMy

© Copyright 2010-2011 KITA SEMUA SAMA All Rights Reserved.
| Published by LoveJurnal | Powered by Blogger.com.