Teknik asas drift

Wednesday, January 27, 2010

Sukan DRIFT semakin berkembang luas di Malaysia. Jika dibandingkan dengan negara Jepun, ia sudah lama maju seiring dengan teknologi kereta yang diguna pakai.

Di sana,kereta2 seperti AE86,S15,Skyline sudah menjadi satu kebiasaan buat drifter2 yang ingin memulakan sukan ini. Lagipun performance part yang berkualiti seperti CUSCO,ORC,JUN mudah didapati dan juga murah. (Biasalah…diorang sendiri yang buat)

Kita di Malaysia,kereta2 seperti Toyota KE/TE,Datsun-Y adalah permulaan asas yang kompetetif. Harga yang mahal untuk sebuah AE86 atau supercar lain memungkinkan ramai lagi memilih kereta2 oldskool yang murah.

Tetapi, mendapatkan sebuah kereta yang standard bukanlah satu langkah yang mudah untuk bermula mempelajari skill DRIFT. Sebaliknya, teori asas pemanduan dan teknikal kereta yang telah diubahsuai menjadi ‘asas’ untuk bermula.

Jadi, saya ingin berkongsi dengan anda apa yang telah mungkin lakukan oleh pengemar drift untuk bersedia memulakan ‘ASAS DRIFT’…



1) TEKNIKAL ASAS KERETA.

1a) Sebuah kereta yang mempunyai pacuan belakang (RWD)
Saranan: Toyota KE70,TE71/72, Datsun120Y/140Y, Mitsubishi Galant ‘Kotak’

1b) Enjin dan clutch dalam keadaan yang masih elok.
Saranan: Buat minor overhaul untuk keyakinan semasa high throttle.

1c) Gearbox / differential belakang perlu di welding (Untuk menggantikan fungsi LSD)
Saranan: Dapatkan informasi detail dari mana2 drifter yang telah menggunakan cara ini.

1d) Spring yang keras dan lowered.
Saranan: Potong spring pun kira o.k dah.

1e) Tayar spare tambahan.
Saranan: Minima satu pasang (2 tayar). Lebih lagi bagus.

2) PERSEDIAN ASAS PEMANDU

2a) Mempunyai kemahiran asas pemanduan kereta yang bertranmisi manual.

2b) Mengetahui impak2 yang berada di sekitar kawasa latihan yang boleh mengundang kemalangan.

2c) Tidak terlalu ghairah. Seeloknya perlu bersedia secara tenang.

2d) Mempunyai dan memakai alatan keselamatan seperti helmet (jika perlu),kasut dan sebagainya.

2e) Fokus pada kawalan kereta.

2f) Berhentikan kereta jika keadaan tidak selamat.

3) SKILL ASAS DRIFT.

3a) ‘Donut’
Ulasan:
- Dalam keadaan static, masukkan gear 1 dan pusingkan stereng ke kanan/kiri sehabis boleh.
- Tekan throttle hingga ke 3000~4000 RPM.
- Lepaskan clutch sederhana pantas.
- Kawal throttle dan stereng untuk mendapatkan ‘Donut’ yang stabil.

3b) ‘8’
Ulasan:
- Mahirkan dulu asas ‘Donut’ dan perlukan bantuan yang pakar di track latihan. Agak sukar kami men’teori’kannya.

3c) ‘L’
Ulasan:
- Dalam keadaan static,masukkan gear 1.
- Luncurkan kereta sehingga mendapat kelajuan yang sederhana.
- Tekan clutch,tarik handbrek hingga kereta berpusing ke kanan dan tekan brek hingga kereta berhenti
O Jajaran permulaan dan berhenti seakan huruf ‘L’



3d) ‘U’
Ulasan:
- Dalam keadaan static,masukkan gear 1.
- Luncurkan kereta sehingga mendapat kelajuan yang sederhana.
- Tekan clutch, tarik handbrek sehingga kereta mula berpusing ke kanan.
- Lepaskan handbrek dan clutch serentak. Kereta akan sedikit drift.
- Kawal throttle dan stereng.
- Luncurkan kereta melawan arah dapatkan kedudukan tegak semula.
O Ia seperti kita u-turn biasa, tetapi cara ini u-turn secara drift

Ini adalah ringkasan asas2 mengenai teknik sukan drift. 50% persedian teknikal dan mental. 50% lagi training yang berterusan. Sehingga sekarang pun,saya masih di peringkat training dan asas. Saya masih belajar dan mencari pengalaman.
Blog Widget by LinkWithin

15 comments:

joemazda said...

ini rear drive kan...front drive leh wat tak...camner

toturial-drift-mudah klik sini said...

Nice bro. Maju la drift untuk negara. Janji ada minat pasti boleh, sebulan belajar dari zero pasti leh join kompetition, janji cara betul

Anonymous said...

It's remarkable in favor of me to have a site, which is beneficial in support of my knowledge. thanks admin

My website; "in mem."

Anonymous said...

Everything is very open with a really clear clarification of the issues.
It was truly informative. Your site is very
useful. Thank you for sharing!

Look at my web site reset password

Anonymous said...

Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on
the internet the simplest thing to be aware of. I say to you,
I definitely get annoyed while people consider worries
that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well
as defined out the whole thing without having side
effect , people can take a signal. Will probably be back to get more.
Thanks

Visit my web blog ... free premium minecraft account

Anonymous said...

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it
from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would
really make my blog shine. Please let me know where you got your theme.
Thanks

Review my webpage ... free Ps3

Anonymous said...

I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this website is actually good.



My site ... dragonvale jailbreak download

Anonymous said...

Hey there would you mind sharing which blog platform you're using? I'm going to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for
something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic
but I had to ask!

Also visit my site - $20 psn card

Anonymous said...

This is very attention-grabbing, You are a very professional blogger.
I've joined your rss feed and stay up for seeking more of your fantastic post. Additionally, I've shared your site in my social networks

Stop by my site; password hack

Anonymous said...

What i do not realize is in reality how you're now not really a lot more smartly-appreciated than you might be right now. You're so intelligent.
You recognize therefore considerably in the case of this subject, made me in my opinion
imagine it from so many various angles. Its like men and women are not fascinated until it's one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. Always handle it up!

my web blog ... crack passwords

Anonymous said...

Incredible points. Outstanding arguments. Keep up the good spirit.


Check out my web blog ... premium minecraft

Anonymous said...

This post will assist the internet users
for creating new weblog or even a blog from start to end.

My page :: How to get free Minecraft

Anonymous said...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention
that I've really loved browsing your weblog posts. After all I'll be
subscribing on your rss feed and I'm hoping you write once more very soon!

Here is my blog How to get free Minecraft

lin leen said...

kt mne nk belajar drift ni ye?suke sgt..

John Travolta said...

even basic pon,terbaik abam blogger,camni lah.cap ibu jari den kasi :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))
Leave Your Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

IslaMy

© Copyright 2010-2011 KITA SEMUA SAMA All Rights Reserved.
| Published by LoveJurnal | Powered by Blogger.com.